De Rol van Beta Alanine bij intensieve inspanning

Feb 12, 2024
Geschreven door: Martijn Redegeld

Wil je jezelf overtreffen op de 5 kilometer, maar blijven je benen vollopen tijdens wedstrijden? Of voelt het alsof het zuur, spreekwoordelijk, tot achter je oren zit tijdens intense fiets- of mountainbiketochten? Beta Alanine is een supplement dat onderzocht wordt op zijn mogelijke bijdrage aan het ondersteunen van de buffercapaciteit in de spieren tijdens intensieve inspanning. Ontdek hoe dit supplement mogelijk bijdraagt aan een hogere concentratie carnosine in de spieren, wat zou kunnen helpen om verzuring tijdens inspanning uit te stellen. 

Samengevat:
  • Beta Alanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in onze voeding en wordt gebruikt als bouwsteen voor de vorming van carnosine in de spieren. 
  • Carnosine werkt als buffer voor waterstofionen in de spieren, wat relevant kan zijn bij inspanningen van hoge intensiteit waarbij verzuring optreedt. 
  • Beta Alanine wordt voornamelijk onderzocht in de context van sporten met een hoog-intensief karakter of met herhaalde piekinspanningen, zoals atletiek, BMX, mountainbiken, roeien, wielrennen, (middel)lange afstandlopen en teamsporten. 
  • Om het carnosineniveau in de spieren te verhogen, wordt in studies vaak aangeraden om 6 tot 8 weken lang dagelijks 4,8 gram Beta Alanine te gebruiken. Dit komt overeen met 3x 2 tabletten Amacx Beta Alanine per dag. Na deze fase kan het niveau mogelijk worden behouden door dagelijks 1x 2 tabletten in te nemen gedurende ongeveer 12 weken. 


Het belang van Beta Alanine voor sporters

Beta Alanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in onze voeding, met bijvoorbeeld 250 milligram in een stukje kipfilet. Nadat het is ingenomen, wordt Beta Alanine in de spier gebruikt bij de vorming van carnosine door het te koppelen aan histidine (een ander type aminozuur). Uit wetenschappelijke literatuur blijkt dat carnosine een rol kan spelen als buffer tegen verzuring in de spieren, wat mogelijk relevant is bij inspanningen van hoge intensiteit. 

Hoe beta-alanine verzuring tijdens intense training vermindert

De initiële onderzoeken richtten zich op het aanvullen van carnosine, maar al snel stapte men over naar Beta Alanine vanwege de kostenefficiëntie en eenvoudigere verkrijgbaarheid. Omdat histidine in overvloed aanwezig is in ons lichaam, leidt de toevoeging van Beta Alanine daarnaast even snel en eenvoudig tot een verhoogde concentratie carnosine in de spier. Studies suggereren dat suppletie met Beta Alanine het carnosineniveau in spieren kan verhogen, wat mogelijk ondersteunend is bij inspanningen van 30 seconden tot 10 minuten. Denk aan onderdelen in atletiek, zwemmen en roeien. Ook bij teamsporten en duurinspanningen met intensieve piekmomenten wordt een verhoogde carnosineconcentratie in de spieren in onderzoek vaak als potentieel ondersteunend beschouwd. 

Wetenschap achter Beta Alanine: efficiëntie en effectiviteit

Om deze effecten te bereiken, moet Beta Alanine gedurende een langere periode worden ingenomen om de concentratie carnosine in de spier ‘op te laden’. Tijdens een oplaadperiode van 6 tot 8 weken wordt dagelijks 4,8 gram Beta Alanine aanbevolen. Dit komt overeen met 3x 2 tabletten Amacx Beta Alanine per dag (welke i.c.m. een maaltijd moeten worden ingenomen). Ter vergelijking: om dezelfde hoeveelheid Beta Alanine uit voeding te halen, zou je ongeveer 2 kg kipfilet per dag moeten eten. De Amacx Beta Alanine tabletten hebben een vertraagde afgifte (slow release), wat bijdraagt aan een gelijkmatige opname. Het spreiden van de inname over de dag is belangrijk om het risico op bijwerkingen zoals jeuk of tintelingen in de ledematen te minimaliseren. 

Na de oplaadfase kan een onderhoudsdosering van 1x 2 tabletten per dag gedurende ongeveer 12 weken bijdragen aan het behouden van verhoogde carnosinespiegels in de spieren. Zo kun je jouw supplementatie afstemmen op trainingsperiodes waarin herhaalde intensieve inspanningen voorkomen. Met de Amacx Beta Alanine tabletten  kun je bijdragen aan het op peil houden van het carnosineniveau in de spieren. 


Meer blogs