Amstel Gold Race sportvoeding

Sportvoedingsadvies voor de Toerversie Amstel Gold Race 2024

Mar 04, 2024

Jij hebt je ingeschreven voor de toerversie van de Amstel Gold Race, en nu ben je druk bezig met je voorbereidingen, waaronder het plannen van je voedingsstrategie. Maar wat moet je eigenlijk eten, hoeveel en waarom?

De basis: hoe werkt ons lichaam?

Laten we beginnen bij de basis. Ons lichaam heeft, net als een auto, brandstof nodig om te kunnen functioneren. Die brandstof bestaat voor ons uit koolhydraten. Koolhydraten zijn essentieel omdat ze snel omgezet worden in energie, wat ze ideaal maakt voor tijdens het sporten. Maar hoeveel koolhydraten hebben we precies nodig? Deze vraag is cruciaal om ervoor te zorgen dat we voldoende energie hebben voor onze activiteiten, zonder ons lichaam te overbelasten.

Hoeveel koolhydraten hebben we nodig?

Net zoals een auto zonder benzine niet ver komt, hebben ook wij maar een beperkte hoeveelheid energie. Na zo'n 45 tot 90 minuten intensief sporten is die energie op. Dat willen we natuurlijk voorkomen tijdens de Amstel Gold Race Tourversie, dus is het belangrijk om op tijd bij te tanken. 

Hoe snel je energie precies op raakt in je lichaam is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de intensiteit van de inspanning, maar zonder de juiste voeding kan deze voorraad niet bijgevuld worden wat kan leiden tot een hongerklop en uiteindelijk prestatieverlies! Daarom hanteren wij het volgende koolhydratenschema als vuistregel:

 

Duur inspanning

Hoeveelheid koolhydraten

> 1 – 2 uur

30 – 60 gram per uur

> 2 – 3 uur

60 – 90 gram per uur*

> 2,5 uur

Tot 90 gram per uur*

* bij deze hoeveelheid koolhydraten is het belangrijk om producten te kiezen met een 2:1 koolhydraten ratio. Wil je meer dan 90 gram koolhydraten opnemen kies dan de Turbo Line, 1:0.8 koolhydratenratio.

Welke producten moet je kiezen?

Kijkend naar de tabel hierboven, zie je dat als je bijvoorbeeld de 125 km gaat fietsen, je elk uur tijdens de rit 90 gram koolhydraten moet aanvullen. Dat kan bijvoorbeeld met sportdrank, energierepen en -gels. Amacx Sports Nutrition is beschikbaar bij alle verzorgingspunten tijdens de toertocht, maar het is slim om alvast te experimenteren tijdens je trainingen. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen indelen aan de hand van het volgende voedingsschema:

 

125 km

Type product(en)

Totale koolhydraten

1e uur

500 ml Energy Drink + 1 Energy Fast Bar + 1 Energy Nougat

» 93 gram

2e uur

500 ml Energy Drink + 1 Energy Nougat + 1 Energy Fruit Chew

» 92 gram

3e uur

500 ml Energy Drink + 1 Energy Fast Bar + 1 Energy fruit Chew

» 91 gram

4e uur

500 ml Energy Drink + 1 Energy Fast Bar + 1 Drink Gel

» 90 gram

5e uur

500 ml Energy Drink + 2 Drink Gels

» 90 gram

 

Maak je klaar voor succes

Bereid je optimaal voor op de Toerversie van de Amstel Gold Race met ons sportvoedingsadvies. Door op tijd bij te tanken met de juiste hoeveelheid koolhydraten, voorkom je een hongerklop en houd je je energieniveau op peil tijdens de hele race. Probeer verschillende producten van Amacx Sports Nutrition tijdens je trainingen, zodat je op de grote dag precies weet wat voor jou werkt. Met onze producten ben je gegarandeerd klaar voor succes!

Heb jij wel is buikpijn tijdens het sporten lees meer in deze blog.

Meer blogs