Sportvoedingsadvies

Op zoek naar sportvoedingsadvies? Bij ons begrijpen we de cruciale rol van sportvoeding in het optimaliseren van je prestaties en het bereiken van je doelen. Op onze website hebben we een speciale pagina gewijd aan deskundig advies van sportvoedingsdeskundige Martijn. Ontdek hoe sportvoeding je prestaties kan verbeteren.

Voedingsadvies

In deze serie geeft Martijn Redegeld, sportvoedingsdeskundige bij Team Visma | Lease a Bike en Amacx Sports Nutrition, uitgebreid advies over het gebruik van sportvoeding.

Cafeïne heeft een positieve invloed op ons energieniveau, waardoor het een bekend en veelgebruikt prestatiebevorderend middel is. Door cafeïne in te nemen, kun je een verhoogde alertheid, focus en pijngrens ervaren, wat kan leiden tot prestatievoordeel in diverse sporten. De optimale dosering varieert van persoon tot persoon, maar ligt over het algemeen tussen de 1 á 2 en 5 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Het is essentieel om de juiste dosering en timing van cafeïne-inname te vinden om de gewenste effecten te bereiken.

Lees hier het uitgebreide antwoord terug.

Er is weinig verschil tussen het gebruik van een Amacx energiereep, -gel of -drank in termen van koolhydraatverbranding tijdens inspanningen. Studies tonen aan dat alle producten even efficiënt zijn in het leveren van brandstof aan de spieren. Verder is het belangrijk dat de keuze afhangt van persoonlijke voorkeur en praktisch gemak tijdens het sporten.

Wel is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat repen met meer eiwitten, vetten en vezels kunnen leiden tot een iets tragere brandstofvoorziening en een voller gevoel in de buik. Ook is het essentieel om naast koolhydraten de juiste hoeveelheid vocht en elektrolyten mee te nemen in jouw voedingsplan.

Een uitgebreid antwoord is terug te vinden in deze blog.

Maag- en darmklachten tijdens inspanning kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder de samenstelling van de laatste maaltijd voor de inspanning en de timing van voedselinname. Een goed wedstrijdvoedingsplan met de juiste sportvoedingsproducten kan het risico op klachten verminderen.

Het trainen van het maag-darmstelsel is cruciaal om hogere koolhydraat- en vochtinnames tijdens inspanning goed te verdragen. Deze training, die zich over 6 tot 10 weken kan uitstrekken, omvat het geleidelijk verhogen van de koolhydraatinname tijdens trainingen, vergelijkbaar met wat je van plan bent te gebruiken tijdens een wedstrijd. Het optimaliseren van je prestaties vereist regelmatige training van je wedstrijdvoedingsplan, wat de tolerantie van het maag-darmstelsel verbetert en de snelheid van voedingsopname verhoogt. Het is aan te bevelen om 1 keer per week een hoge koolhydraatinname te oefenen in de aanloop naar een belangrijk evenement.

Het uitgebreide antwoord is terug te vinden in deze blog.

Om een koolhydraatinname van 120 gram per uur te bereiken, is het essentieel om producten te kiezen met een glucose-fructoseverhouding van 1:0,8, zoals die in de Turbo Line van Amacx terug te vinden zijn. Deze hoge inname kan voordelen bieden bij inspanningen van extreem lange duur en intensiteit, zoals ultraruns of meerdaagse evenementen.

Belangrijk is ook om het maag-darmstelsel te trainen om deze hoge innames zonder klachten te verwerken.

Het uitgebreide antwoord is terug te vinden in deze blog.

De keuze van koolhydraten hangt af van de aard van de inspanning. Voor rustige duurinspanningen zijn producten die langzaam worden verteerd en langdurige energie geven geschikt. Tijdens intensieve inspanningen zijn producten die snel worden verteerd en in korte tijd energie leveren raadzaam.

Bij inname boven 60 gram koolhydraten per uur is de glucose-fructose ratio van producten belangrijk, met een ideale ratio van 2:1. Bij inname boven 90 gram koolhydraten per uur, zoals bij zeer extreme inspanningen, is een ratio van 1:0,8 ideaal.

Het uitgebreide antwoord en welke producten precies te gebruiken is terug te vinden in deze blog.

Koolhydraten zijn cruciaal voor energie tijdens inspanningen. Voor korte inspanningen tot 60-75 minuten is geen koolhydraatinname nodig, behalve 'mondspoeling'. Bij 60-120 minuten wordt aangeraden 30-60 gram koolhydraten per uur te nemen (1-2 Amacx-producten). Bij inspanningen langer dan 120 minuten behoort het streven naar 60-90 gram per uur, geleidelijk oplopend tot 90-120 gram voor extreem lange inspanningen. Duur en intensiteit beïnvloeden de behoefte, en voor intervaltraining of intensieve inspanningen moet naar hogere inname worden gestreefd.

Het uitgebreide antwoord is terug te vinden in deze blog.

Koolhydraten stapelen, ook wel 'carbo loading' genoemd, vergroot de glycogeenvoorraad en verbetert prestaties bij inspanningen langer dan 75-90 minuten. Het oude protocol van glycogeenvoorraad uitputten is achterhaald; studies tonen aan dat 1-2 dagen koolhydraten stapelen voldoende is. Neem 8-10 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over 3 maaltijden en snacks, tijdens relatieve rust. Kies licht-verteerbare en vloeibare koolhydraatbronnen, beperk eiwitten en vetten, vooral bij gevoeligheid voor maag- of darmklachten.

Het uitgebreide antwoord is terug te vinden deze blog.

Voor een marathon is het essentieel om 24 tot 36 uur voor de race te beginnen met koolhydraten stapelen, met ongeveer 10 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Het ontbijt, 3-4 uur voor de start, moet koolhydraatrijk en licht verteerbaar zijn (ongeveer 3 gram per kilogram lichaamsgewicht). Overweeg een kleine koolhydraatrijke snack een uur voor de start.

Tijdens de marathon is het belangrijk om te streven naar 30-60 gram koolhydraten per uur met behulp van producten uit de Amacx Energy Line. Pas je vochtinname aan op basis van je individuele zweetverlies, met als doel maximaal 2-3% van je lichaamsgewichtsverlies door zweten.

Daarnaast is het regelmatig trainen van je wedstrijdvoedingsplan cruciaal om optimale prestaties te behalen zonder maag- of darmklachten.

Het uitgebreide antwoord is terug te vinden in deze blog.

Fuelling Guides

Gespecialiseerd advies voor jouw favoriete activiteit
Ontdek hoe je jouw wedstrijd kan optimaliseren
Lees meer hoe je alles uit jouw triatlon kunt halen
Ontdek hoe de verzuring tegen te gaan tijdens het hardlopen
Amacx Fast Bar

Sportadvies van Amacx

Meer advies is onderweg...

Ask Martijn

In deze YouTube serie beantwoord Martijn Redegeld vragen van Amacx volgers.

Ben je een amateursporter en vraag je je af of Amacx Sports Nutrition iets voor jouw is?

In de Eerste aflevering van "Ask Martijn", verteld Martijn Redegeld over Amacx Sports Nutrition en of het geschikt is voor amateursporters.

Ask Martijn

Ontbijtkoek of een Amacx energiereep: welke is de beste keuze?

In de Tweede aflevering van "Ask Martijn", verteld martijn dat het allemaal draait om het vinden van een juiste balans tussen suikers en koolhydraten en hoe deze je lichaam efficiënt van brandstof kunnen voorzien, zonder het risico op buikpijn of gemiste energieopname.

Ask Martijn

Heb je altijd al het geheim willen weten van het consumeren van 90 gram koolhydraten per uur?

In de Derde aflevering van "Ask Martijn", duikt Martijn dieper in op koolhydraatinname tijdens trainingen en wedstrijden. In deze video ontdek je hoe eenvoudig dit is en hoe jij jouw koolhydraatinname een boost kunt geven zodat je helemaal klaarstaat voor jouw volgende grote wedstrijd!

Ask Martijn

Unlock the secret recipe to conquering a 5-hour training session like a pro!

In de Vierde aflevering van "Ask Martijn", legt Martijn alles uit over de ideale eet- en drinkinname gedurende de dag en hoe je de beruchte hongerklop voorkomt. Bekijk deze video om dit ultieme voedingsschema te ontdekken!

Ask Martijn

Binnen of buiten sporten: Heb je je ooit afgevraagd of de omgeving waarin je sport je vochtverlies beïnvloedt?

In de Vijfde aflevering van "Ask Martijn", vertelt Martijn je meer over zweten en deelt hij een eenvoudige methode waarmee je je hydratatie strategie kunt verfijnen voor de perfecte training, of je nu binnen of buiten traint!

Ask Martijn

Zijn mannen en vrouwen echt zo verschillend als het gaat om sportvoeding?

In de Zesde aflevering van "Ask Martijn", duikt Martijn in de fascinerende wereld van sportvoeding, analyseert hij de unieke behoeften van mannen en vrouwen en leert hij je hoe je je prestaties effectief kunt voeden!

Ask Martijn

Heb je je ooit afgevraagd waarom het aanvullen van elektrolyten cruciaal is?

In de Zevende aflevering van "Ask Martijn", leert Martijn je hoe je jouw elektrolyten een boost kunt geven en je optimaal kan presteren!

Ask Martijn

Ontdek de geheimen van een optimaal herstel na de training.

In de Achtste aflevering van "Ask Martijn", legt Martijn uit waarom het essentieel is om zo snel mogelijk de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen voor een efficiënt herstel. Bekijk deze video om jouw herstelproces naar een hoger niveau te tillen!

Ask Martijn

Op zoek naar duidelijkheid in de puzzel van sportdranken?

In de Negende aflevering van "Ask Martijn", ontrafelt Martijn de belangrijkste verschillen tussen de Isotonic Sports Drink en de Energy Drink van Amacx. Bekijk deze video en leer de kunst van het kiezen van het juiste drankje voor jouw behoeften!

Ask Martijn

Klaar om 60 km als een professional aan te pakken? Martijn heeft de antwoorden die je nodig hebt.

In de Tiende aflevering van "Ask Martijn", legt Martijn de verschillende mogelijkheden uit om als een echte pro een race aan te pakken en de kilometers te laten tellen.

Ask Martijn