NK wielrennen

NK Wielrennen Elite zonder Contract 2023, Een Uitdaging in de Limburgse Heuvels

Aug 16, 2023

Op zaterdag 24 juni bevond ik me aan de start van het Nederlands Kampioenschap wielrennen voor Elites zonder contract, een dag voor de professionele renners. Dit jaar vond het NK plaats in de uitdagende Limburgse heuvels, met de finish bovenop het Watersley Sports & Talentpark in Sittard. Terwijl de profs een uitgestrekte route door Zuid-Limburg en zes lokale omlopen rond Sittard zouden afleggen, stonden de Elites zonder contract klaar voor zeven lokale omlopen. De afstand van 135 kilometer maakte het weliswaar geen extreem lange race, maar met de heuvels en bochten beloofde het een zware opgave te worden. De hoge temperaturen dat weekend voegden nog een extra uitdaging toe.

Voorbereiding en Voeding voor een Uitdagend NK

In het wielerseizoen focus ik voornamelijk op criteriums en beperkte klassiekers. Een criterium duurt meestal net geen 2 uur, waarbij een inname van 60 à 70 gram koolhydraten per uur volstaat. Voor het NK en klassiekers, die vaak meer dan 3 uur duren, streef ik naar een hogere inname van ongeveer 100 gram koolhydraten per uur. Het vergt oefening om dergelijke hoeveelheden goed te verwerken.

Gezien de geschatte wedstrijdduur van 3 uur, uitdagende omloop en verwachte hitte, was een gedegen voedings- en drinkplan van groot belang. Tijdens het NK mikte ik op een inname van iets meer dan 100 gram koolhydraten per uur, naast voldoende vocht en elektrolyten om de hoge temperaturen het hoofd te bieden.

Doelgerichte Training en Verkenning van het Parcours

Voorafgaand aan het NK bestudeerde ik het parcours online en voerde specifieke trainingen uit, waaronder intensieve intervallen van 30 seconden tot 2 minuten. Twee weken voor het evenement trainde ik in de heuvels van Zuid-Limburg en verkende ik het parcours. In mijn trainingen oefende ik met hogere koolhydraatinname en paste ik mijn kleding aan om beter voorbereid te zijn op de hitte.

Uitdagingen en Prestaties op het NK

Tijdens het NK voelde ik me goed en handhaafde ik een prominente positie. Tegelijkertijd spaarde ik energie voor de finale. Een ontsnapping vormde zich pas laat, maar in de voorlaatste ronde reed ik weg met een groep van 9 renners. We besefden al snel dat deze groep de finale zou vormen. In de laatste ronde versnelden de aanvallen. Ik zette mezelf flink op de proef door aanvallen te beantwoorden en zelf te ondernemen.

In de laatste kilometers raakten twee renners voorop en ik had uitzicht op een podiumplaats. Ondanks een sterk optreden moest ik mijn voorsprong opgeven en eindigde ik uiteindelijk op de 6e plaats.

Krachtmetingen, Voeding en Prestaties

Statistieken en voeding tijdens de wedstrijd:
2x Energy Fruit Chew Cassis
2x Turbo Gel Citrus
2x Turbo Gel Cassis met cafeïne
Ook dronk ik 3x Energy Drink Forest Fruit en 2x water. Dit vertaalde zich naar een totale voedingsinname van 340 gram koolhydraten en 200 mg cafeïne (107 gram koolhydraten per uur).

De wedstrijd duurde 3 uur, 9 minuten en 4 seconden, waarbij mijn gemiddelde vermogen 266 watt was, genormaliseerd op 335 watt. In het laatste uur lag mijn gemiddelde vermogen op 291 watt, genormaliseerd op 352 watt. Met een gemiddelde temperatuur van 25 graden en een maximum van 32 graden was het zowel een fysieke als mentale uitdaging.

Bedankt voor het lezen van dit verslag. Als waardering bied ik je een speciale korting van 10% op je aankoop met de code JVDD10. Ondanks de afwezigheid van de overwinning ben ik trots op mijn voorbereiding en mijn aanwezigheid in de beslissende ontsnapping tijdens het NK Wielrennen Elite zonder contract 2023.

Meer blogs