Kamil Małecki’s voorjaarssuccessen: voeding, strategie en teamwerk bij Q36.5 Pro Cycling

Kamil Małecki’s voorjaarssuccessen: voeding, strategie en teamwerk bij Q36.5 Pro Cycling

Apr 10, 2024

We bevinden ons midden in het wielervoorseizoen waarin de ene klassieker de andere in rap tempo opvolgt. Te midden van het spektakel schitteren echter ook individuele prestaties die opzien baren. Twee van de zwaarste eendaagse koersen rijden binnen een tijdsbestek van 7 dagen, beide resulterend in een top-20 finish, terwijl slechts twee jaar geleden de schaduw van werkloosheid dreigde, is een verhaal dat de aandacht verdient. Het is het verhaal van Kamil Małecki, een renner bij ons partner ProTeam Q36.5 Pro Cycling Team, die met een 14e plaats in de Ronde van Vlaanderen gevolgd door een 18e plaats in Parijs-Roubaix niet alleen de beruchte kasseien overwon, maar ook alle verwachtingen overtrof. Samen met voedingsdeskundige Adam Pluciński van Q36.5 Pro Cycling Team duiken we dieper in het verhaal achter deze opmerkelijke prestaties, waarin voeding een cruciale rol speelde.

Wintertraining en voedingsstrategieën

De eerste voorbereidingen begonnen al in de winter, tijdens de trainingskampen van het Q36.5 Pro Cycling Team in Zuid-Spanje. Adam blikt terug: "Kamil's voorbereiding op het klassiekerseizoen begon al lang geleden; we hebben protocollen geïmplementeerd om zijn gewicht te behouden en zijn maag-darmkanaal te trainen tijdens het trainingskamp in december. Bovendien hebben we ontdekt dat Kamil gevoelig is voor een vermindering van vezels en dat hij extra ondersteuning nodig heeft om zijn maag-darmkanaal goed te laten functioneren."

De rol van teamwerk in Małecki's prestaties in de voorjaarsklassiekers

Gedurende het voorseizoen deed Małecki waar hij het beste in is: aan het werk gaan. Na enkele maanden van solide training begon hij zijn seizoen in Antalya, waar hij zijn uiterste best deed om zijn teamgenoten in het algemeen klassement te ondersteunen. Vervolgens richtte hij zich op de klassiekers, waar hij een constante aanwezigheid was in de opstellingen van het Q36.5 Pro Cycling team. Zijn missie was altijd om in een ondersteunende rol te racen, en zo gebeurde het dat Małecki consequent de finishlijn overstak in elke race, de weg vrijmakend voor zijn ongelooflijke prestatie in de Ronde van Vlaanderen, zijn eerste Monument van het seizoen.

Direct na het voltooien van de Ronde van Vlaanderen zei Małecki: "Ik heb mezelf kapot gemaakt. Mijn lichaam is dood." Hij had zojuist een opmerkelijke 14e plaats behaald in de Ronde van Vlaanderen. Een week later bekroonde hij dit ongelooflijke feit met een 18e plaats in Parijs-Roubaix.

Voedingsplanning voor de grote dag

De eerste stappen naar deze prestaties werden al gezet op de dag voor de twee monumenten. Adam legt uit: "De grootste uitdaging was het laden van koolhydraten de dag voor de race, en het eten van een koolhydraatrijk ontbijt vlak voor de start van de races. Het plan was ingesteld op een inname van 120 g koolhydraten per uur, en dat is precies wat hij heeft kunnen bereiken. Dus, tijdens de Ronde van Vlaanderen, consumeerde hij in totaal 640 g koolhydraten, en tijdens Parijs-Roubaix 600 g, allemaal gevoed door de Amacx Turbo Line. Het vermogen om moeiteloos deze hoeveelheden koolhydraten te consumeren met de juiste voeding tijdens deze inspanningen heeft Kamil geholpen zijn prestatieniveaus te behouden, zelfs na uren van zware races.”

Upgrade Your Limits

Zijn prestaties laten zien hoe een doordacht voedingsplan kan bijdragen aan dergelijke prestaties. De uitstekende resultaten van Kamil in twee van de belangrijkste en meest uitdagende races van het voorjaar illustreren niet alleen de impact van voeding op dergelijke prestaties, maar tonen ook de doordachte aanpak van Adam en de rest van het personeel van het Q36.5 Pro Cycling Team, een mooi resultaat van onze intensieve samenwerking met maar één doel voor ogen: Upgrade Your Limits!

Meer blogs