crossen

Crossen in voorbereiding op het wegseizoen

Feb 16, 2023

Deze blog is gemaakt door onze ambassadeur Jens van den Dool.

Strijd tegen de elementen in de modderige crosswedstrijden van de Jan van Arckel Wintercompetitie 

Iedere winter organiseert mijn wielervereniging Jan van Arckel de fameuze Wintercompetitie. Dit is een serie van crosswedstrijden in de Alblasserwaard waar deelnemers van alle leeftijden en niveaus aan mee kunnen doen, deelname kan op zowel de mountainbike als cyclocrosser. Verspreid over de maanden november t/m februari wordt er ongeveer om de 2 à 3 weken een wedstrijden georganiseerd, waarbij de Wintercompetitie van 2022-2023 uit totaal 9 wedstrijden bestaat. De parcoursen van de wedstrijden zijn altijd uitdagend en kenmerken zich vaak door vele bochten, enkele technische passages en de nodige modderstroken (tijdens de wintermaanden kan het slechte weer helaas ook nog wel eens zorgen voor een iets té modderig parcours…). Als licentiehouder rijd ik mee in de A-Klasse, wat betekent dat de crosswedstrijden voor mij circa 45 minuten duren.

Terug op de fiets voor de wintercompetitie

Al van jongs af aan ben ik lid van Jan van Arckel en neem ik iedere winter met veel plezier deel aan een of meerdere Wintercompetitie wedstrijden. Tijdens de voorgaande twee ‘corona winters’ konden er jammer genoeg bijna geen wedstrijden plaatsvinden, maar tijdens de afgelopen maanden konden we gelukkig weer als vanouds los! In tegenstelling tot eerdere jaren, was ik deze winter weer in de gelegenheid om aan bijna de gehele Wintercompetitie mee te doen en zo mee te strijden voor een korte klassering in het eindklassement.

Fietsend naar de wedstrijd voor extra trainingsuren

Als wielrenner en marathon mountainbiker rijd ik mijn meeste wedstrijden hoofdzakelijk in de maanden maart t/m oktober. Na de laatste wedstrijd in oktober volgt er altijd een rustperiode van 2 à 3 weken, om daarna weer langzaamaan op te bouwen naar het eerstvolgende seizoen vanaf maart. Bij afwezigheid van wegwedstrijden en MTB marathons in de maanden november t/m februari, zijn de Wintercompetitie wedstrijden voor mij een ideale en leuke manier om ook in deze maanden wat wedstrijd prikkels te onderhouden. Elke Wintercompetitie wedstrijd vindt in de regio plaats, wat betekent dat ik altijd rustig op de fiets heen kan en zo al een mooie warming-up en wat extra trainingsuren mee pak.

Herstel en rustig uitfietsen

De uitdagende parcoursen en stevige concurrentie uit de regio zorgen ervoor dat ik elke wedstrijd weer een maximale inspanning van zo’n 45 minuten moet leveren, daarnaast moet je ontelbare keren aanzetten vanuit de vele bochten: ideaal voor het verbeteren van de explosiviteit! Door de relatief korte wedstrijdduur van 45 minuten, leveren een koolhydraatrijke maaltijd zo’n 3 uur voor de wedstrijd en een Amacx Turbo Gel of Drink Gel kort voor de start voldoende energie om de inspanning vol te houden. Ik zorg er altijd voor dat ik mijn laatste maaltijd ruim voor de wedstrijd neem en het kort van tevoren nog bij één gel houd, zodat ik met de hoge intensiteit tijdens de wedstrijd geen last krijg van maag- en darmklachten. Tijdens de wedstrijd zelf heb ik altijd nog één bidon met Amacx Energy Drink mee, maar soms zijn de wedstrijden zo intensief en bochtig dat ik amper aan drinken toe kom. Voor een goed herstel neem ik na afloop van een wedstrijd altijd een Amacx Recovery Drink, om daarna 30-60 minuten rustig op de fiets naar huis te gaan.

Laatste Wintercompetitie wedstrijd nadert

Op het moment van schrijven is er nog één Wintercompetitie wedstrijd te gaan en sta ik in het klassement op de derde plaats, waarbij de voorsprong op de nummers vier en vijf slechts een aantal punten is. Op 18 februari zal ik dus nog flink mijn best moeten doen tijdens de laatste wedstrijd in Ottoland!

Bedankt voor het lezen van dit artikel, als dank hiervoor krijg je een mooie korting van 10% op je bestelling met de code, JVDD10

Meer blogs