een zomer vol criteriums

Een zomer vol criteriums

Sep 12, 2023

De afgelopen zomermaanden stonden vol met het type wielerwedstrijden welke ik het liefste rijd: criteriums! In het voorjaar zijn er ieder weekend en soms doordeweeks al wat criteriums te rijden, maar in de zomermaanden van juni t/m augustus vindt er bijna wel elke dag ergens in Nederland een criterium plaats. 

Materiaal afstemmen

Na een aantal goede criteriums te hebben gereden in de zomer van 2022, besloot ik in voorbereiding op het seizoen van 2023 mijzelf meer toe te leggen op criteriums. Vanwege de relatief korte wedstrijdduur en de vaak technische / bochtige parcoursen, ligt de intensiteit in een criterium constant hoog. Het vele aanzetten vanuit de bochten, zelf proberen aan te vallen, reageren op demarrages van concurrenten: het vraagt allemaal om korte maar felle inspanningen. In voorbereiding op dit seizoen heb ik hier mij hier zo goed mogelijk op proberen voor te bereiden door in trainingen meer te focussen op intervallen van een hoge intensiteit en korte duur. Daarnaast heb ik gedurende de winter enkele wedstrijden op de MTB gereden, om zo te werken aan een betere bochtentechniek en een explosievere aanzet vanuit de bochten. Tot slot heb ik mijn materiaal wat specifieker afgestemd met bijvoorbeeld kortere crankarmen en een nieuwe wielset met bredere velgen. De korte crankarmen zorgen ervoor dat ik langer door kan blijven trappen in bochten, terwijl de brede velgen ruimte bieden voor bredere banden en daarmee wat meer comfort en grip in de bochten.

Voedingsschema 

Een criterium is met 80 kilometer heel wat korter dan bijvoorbeeld een klassieker (vaak qua afstand minstens zo lang), maar ik heb gemerkt dat het uithoudingsvermogen ook voor een criterium zeker niet onderschat mag worden. Een goede uithouding zorgt er namelijk voor dat je de vele korte en felle inspanningen ook tot in de ultieme finale van een criterium vol kunt houden. Daarnaast is de wedstrijdduur van een criterium een kleine 2 uur lang. In combinatie met de hoge intensiteit, maakt dit het ook tijdens een criterium belangrijk is om voldoende koolhydraten en daarmee energie tot je te nemen. Het is niet noodzakelijk om per uur bijvoorbeeld 90 gram of meer koolhydraten op te nemen, maar het is wel raadzaam om per uur nog te mikken op 30 tot 60 gram koolhydraten. Om zeker te weten dat ik tot en met het einde van een criterium zoveel mogelijk energie heb, kies ik altijd voor een inname die wat aan de hoge kant is. In de meeste criteriums komt dit neer op twee bidons Amacx Energy Drink en twee Drink Gels, goed voor totaal 120 gram koolhydraten of 60 gram per uur bij wedstrijdduur van 2 uur. Tijdens criteriums kies ik het liefste voor koolhydraten uit bidons en drink gels, omdat deze op de bochtige en technische parcoursen vaak iets makkelijker en sneller tot je zijn te nemen dan bijvoorbeeld een Energy Fruit Chew of Fast Bar.

Tandje beter

Bij de eerste criteriums in het voorjaar merkte ik richting het einde van de koers nog wel eens wat tekort te komen om mee te doen voor de overwinning. Ik leek tijdens mijn voorbereiding in de winter iets teveel te hebben gefocust op hoog intensieve trainingen, waardoor mijn uithoudingsvermogen helaas wat was verslechterd. Tijdens een aantal criteriums smeet ik in het begin ook iets teveel met mijn krachten, dat zorgt er natuurlijk ook niet voor dat je helemaal fris in de finale terechtkomt… In het voorjaar heb ik in mijn trainingen de focus wat meer gelegd op het verbeteren van mijn uithoudingsvermogen gelegd op het verbeteren van mijn duurvermogen, de intensiteit in mijn trainingen heb ik meer proberen te onderhouden en vooral niet verder verhoogd. Op tactisch gebied ben ik ook gaan evalueren welke leer- en verbeterpunten ik kon halen uit de eerste criteriums. 

Podiumplaatsen 

Na een aantal top-10 plaatsen in de eerste criteriums van dit seizoen, leidden de diverse aanpassingen in training en tactiek vanaf eind mei gelukkig tot heel wat mooie uitslagen! Op zondag 29 mei wist ik in het wielerdorp Hoogerheide mijn eerste overwinning van dit jaar te pakken en een week later volgde in Papendrecht al de tweede overwinning! Vooral de overwinning in Papendrecht was voor mij persoonlijk een hele mooie: dichtbij huis, veel familie en vrienden langs de kant en na een aanval van 15 kilometer solo over de finish komen! In de maanden hierna wist ik ook nog te winnen in Elden, Prinsenbeek, Heerle, Wateringen en Sint Pancras, verder waren er nog vijf tweede en drie derde plaatsen. Tot nu toe dus 7 overwinningen en in totaal 15 podiumplaatsen, een score waar ik in voorbereiding op dit seizoen niet van had durven dromen!

Bedankt voor het lezen van dit artikel, als dank hiervoor krijg je een mooie korting van 10% op je bestelling met de code, JVDD10.

Meer blogs