Ironman triatlon Samantha Ecker

Hoe Samantha Ecker de Ironman Kona finishte

Oct 17, 2023

Samantha Ecker triatleet en Amacx ambassadeur, ze stond op 14 oktober aan de start van de Ironman Kona. De wedstrijd in Hawaï is de ultieme bekroning voor triatleten over de hele wereld. Het is een race van 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen.

“Na ruim tien jaar artistieke gymnastiek te hebben gedaan, besloot ik tijdens mijn universitaire studie om af en toe te gaan hardlopen. In 2019 ben ik, met de steun van vrienden, begonnen met triatlon en ben ik ook begonnen met zwemmen en fietsen. Ik raakte al snel verslaafd aan deze sport, die zo divers en gevarieerd is en waarin je jezelf echt kunt overtreffen.” Aldus Samantha over haar passie.

Waarom is sportvoeding belangrijk tijdens een triatlon?

Hoewel triatlon eigenlijk uit drie disciplines bestaat, is het voor veel mensen niet ongebruikelijk om voeding als de vierde discipline in deze sport te beschouwen, die net zo goed getraind en beheerst moet worden als de andere. Samantha heeft gaan de we geleerd dan goede voeding de sleutel tot succes is, je moet zowel je darmen als je benen trainen.

Tijdens een wedstrijd van 10 tot 11 uur is sportvoeding erg belangrijk, als je slecht gevoed bent kun je niet slagen en is er een risico dat je de finish niet haalt. Het is dus erg belangrijk om regelmatig te eten en te drinken, en te vertrouwen op kwaliteitsproducten die het eten en het tellen van koolhydraten gemakkelijk maken. 

Samantha Ecker Triatlon Ironman Kona

Voedingsschema voor Ironman Kona

Voor de Ironman Kona heeft Samantha een uitgebreid voedingsschema opgesteld. Zij rekent erop dat de wedstrijd ongeveer 11 uur zal duren. Tijdens de race zal zij de volgende producten nuttigen:

  • 1x Drink Gel voor het zwemmen
  • 1x Drink Gel na het zwemmen
  • Tijdens het fietsen elke 30 minuten Energy Line product
  • Tijdens het hardlopen kies ze voor de Drink Gel, elke 30 minuten

Mede gezien de luchtvochtigheid en hitte in Kona streefde Samantha ernaar om op de fiets zo’n 1,2 liter per uur te drinken. Haar bidons waren gevuld met Energy Drink en Hydro tabs.

Het voedingsplan bestaat uit 90 gram koolhydraten per uur, voor het hardlopen zal dit op ongeveer 60/90 gram koolhydraten per uur uitkomen. Ze heeft iedere 30min een Drink Gel genomen en waar mogelijk extra drinken gepakt bij de voedingsposten. 

De race

Het was een uitdaging op zowel fysiek als mentaal vlak, maar Samantha was vastbesloten om er een succes van te maken. Samantha's doel was om plezier te hebben en te genieten van de ervaring. Ze wilde het eiland, de sfeer en de mantra van Kona beleven. Maar ze hoopte ook op een goede ranking in haar leeftijdscategorie. De race was zwaar, de hitte en luchtvochtigheid waren een extra uitdaging, maar ze hield zich goed. Ze finishte de race in 11 uur en 8 minuten, wat een goede tijd was voor haar leeftijdscategorie. Samantha was dolblij met haar prestatie. Ze had haar droom waargemaakt en had een onvergetelijke ervaring opgedaan. Ze was trots op zichzelf en hoopte dat ze haar verhaal kon inspireren anderen om hun dromen na te jagen. 

ironman kona

Meer blogs