Ice gels de prestatie bevorderende verkoeling

Ice gels de prestatie bevorderende verkoeling

Jun 21, 2024

Geschreven door: Martijn Redegeld

Een marathon lopen bij meer dan 25 graden, of een toertocht rijden in de brandende zon: voor veel mensen vormt presteren in de hitte een extra uitdaging. Meer dan eens werden er zelfs sportevenementen afgelast vanwege deelnemers die last kregen van oververhitting. Naast dat dit directe prestatievermindering oplevert, kan het zelfs schadelijk voor de gezondheid worden. Het lichaam voortdurend blijven koelen is daarom van cruciaal belang, wanneer je wilt presteren in de hitte. Hoe de Amacx Ice Gels daarbij kunnen helpen, lees je in deze blog.

Het belang van een constante kerntemperatuur

Het menselijk lichaam is erg gesteld op een stabiele kerntemperatuur van ongeveer 36,5 á 37 graden Celcius, omdat bij deze temperatuur veel processen in ons lichaam optimaal verlopen. Echter, tijdens inspanning wordt veel warmte geproduceerd wat de kerntemperatuur in het lichaam zal doen stijgen. Om deze stijgende kerntemperatuur onder controle te houden, heeft ons lichaam diverse mechanismen om warmte af te geven. Een van de meest bekende hiervan is zweten: door vocht op onze huid te brengen en dat daar te verdampen, verliest het lichaam zijn warmte. Daarnaast zorgt bijvoorbeeld een toegenomen onderhuidse bloedsomloop voor warmteverlies.

Prestatieverlies in warme en vochtige omstandigheden

Uiteraard spelen ook omgevingsfactoren een belangrijke rol bij de warmtehuishouding van het lichaam. Hoe warmer de omgevingstemperatuur, hoe lastiger het voor het lichaam is om zijn warmte af te staan. Hetzelfde geldt voor de luchtvochtigheid: hoe hoger deze is, hoe moeilijker het wordt om via zweten lichaamswarmte te verliezen. Daarom treedt prestatieverlies als gevolg van de hitte met name op in warme, vocht omstandigheden. In dit soort omstandigheden is het daarom van toenemend belang om het lichaam te helpen met koelen.

Voordelen van interne koeling voor sportprestaties

Naast ‘extern koelen’, bijvoorbeeld door koud water over het lichaam te gooien, is ook ‘intern koelen’ een belangrijke methode om de lichaamstemperatuur onder controle te kunnen houden tijdens het sporten in warme omstandigheden. IJs slushs of ijslolly’s zien hier bij uitstek voor geschikt, en laten in wetenschappelijk onderzoek zien dat deze producten uitstekend in staat zijn om de kerntemperatuur van binnenuit te laten dalen. Dit zorgt ervoor dat prestaties in de hitte langer op hoog niveau blijven en dat eventuele hitte-uitputting wordt uitgesteld. Bovendien biedt dit een fijn en aangenaam subjectief gevoel van verkoeling.

Introductie van Amacx Energy en Turbo Ice Gels

Om deze prestatieverbetering op een goede en praktische manier mee te pakken, heeft Amacx twee nieuwe Ice Gels aan het assortiment toegevoegd. De Amacx Energy Ice Gel bevat alle voordelen van de Amacx Drink Gel, door bijvoorbeeld 30 gram koolhydraten in een 2:1 verhouding te leveren, en biedt daarnaast de benodigde interne koeling in warme omstandigheden. De Amacx Turbo Ice Gel is op zijn plaats identiek aan de Amacx Turbo Gel, maar geeft je het gevoel van een verfrissend waterijsje.

Turbo Ice Gel | 12 pack Amacx

Door deze specifieke samenstellingen zijn de Ice Gels perfect te combineren met de overige Amacx producten. Streef je naar een inname tot 90 gram koolhydraten per uur, combineer dan de Amacx Energy Ice Gel met overige producten uit de Energy Line. Streef je in extreme omstandigheden naar een inname boven de 90 gram koolhydraten per uur, kies dan voor de Amacx Turbo Ice Gel in combinatie met andere producten uit de Turbo Line.  

 

Samengevat:

  • Tijdens het sporten wordt er veel warmte in het lichaam geproduceerd. Dit zorgt voor een stijgende kerntemperatuur van het lichaam.
  • Indien de kerntemperatuur te ver oploopt resulteert dat in prestatieverlies. In extreme gevallen kan een hoge lichaamstemperatuur zelfs tot hitte-uitputting leiden.
  • Om dit te voorkomen heeft het lichaam diverse mechanismen om het lichaam te koelen, bijvoorbeeld door te zweten. Met name in warme en vochtige omstandigheden wordt het echter lastiger om het lichaam hiermee nog voldoende te koelen.
  • Via ‘interne’ koeling kunnen we lichaam in deze situaties helpen om de kerntemperatuur goed onder controle te houden. Het nemen van een Amacx Ice Gel biedt koeling van binnenuit en zorgt daarmee voor een dalende kerntemperatuur. Dit zorgt voor prestatiebehoud in de hitte, en stelt hitte-uitputting uit.
Zowel binnen de Energy Line als Turbo Line bestaat er een Amacx Ice Gel, waardoor deze altijd perfect in jouw voedingsplan te passen is.

 

 

Meer blogs