Team Swix en Amacx

Team Swix en Amacx

Jun 11, 2024

Wij zijn een team van zes professionele langlaufers die streven naar medailles en overwinningen in een van de belangrijkste en meest historische wintersporten. Wij worden elke dag wakker met de ambitie om ons op het hoogste niveau te ontwikkelen en te presteren. Om dat te kunnen doen is Amacx één van onze belangrijkste partners.

Langlaufen is de nationale sport van Noorwegen. Het gaat erom dat je van de start tot de finish de snelste man of vrouw bent met je luchten en stokken. Net als veel andere sporten doen we mee aan massastarts waarbij de eerste die de finish bereikt de winnaar is, maar we hebben ook meerdere races ontworpen als individuele tijdritten. Naast de voor de hand liggende eis dat je fysiek goed getraind moet zijn, biedt langlaufen ook heel wat technische uitdagingen. De sneeuw gedraagt ​​zich heel anders van circuit tot circuit en van omstandigheden tot omstandigheden, en de uitdagingen zijn nooit hetzelfde. Wij rijden wedstrijden tussen de 1,5 en 50 kilometer. 

Skiërs op het hoogste niveau trainen elk seizoen doorgaans zo'n 1000 uur. Daarom is de voeding die we tijdens die uren bij ons willen hebben van cruciaal belang. Toen we vorig seizoen Amacx-producten mochten testen tijdens een trainingskamp, ​​voelden we meteen het verschil in zowel prestatie als restitutie. We deden dezelfde lange sessies, maar voelden ons daarna beter. Ook tijdens de zware sessies voelden en presteerden we beter. Toen beseften we hoeveel deze samenwerking onze optredens zou kunnen beïnvloeden.

  • Ik heb de producten leren kennen via een Noorse wielrenner van Team Visma Lease a bike en wist meteen dat dit iets is dat ons gewoon zal verbeteren, zegt Mattis Stenshagen, de meest succesvolle skiër van Team Swix dit seizoen.

 

Wij nemen altijd één Turbo-gel vlak bij de start. Met de verhouding van 1:0,8 weten we dat er geen beter product is om vlak voor de start van een race in te nemen. De meest gebruikelijke racetijd voor ons is ongeveer 20 minuten, dus we nemen tijdens een race meestal niets mee. Wanneer we echter races van 20 tot 50 kilometer rijden, nemen we elk uur minstens 100 gram koolhydraten binnen. Tijdens de training streven we ernaar om ongeveer 60 gram koolhydraten per uur te eten, waarbij de Energy Fruit Chew onze favoriet is.

  • Ik vind het geweldig dat de Energy Fruit Chew zo licht verteerbaar is tijdens de training. Ik kan bijna niet geloven dat 30 gram koolhydraten zo snel gegeten kunnen worden en zo lekker smaken, zegt de nieuwe Team Swix-atleet van het jaar David Thorvik.

 

Our goal is to fight for WC victories every season. This year we managed to get on the podium two times, both beeing under two seconds from the victory. When we start the season in November, we will start the most exciting season in our careers. In february/march 2025 the World Championship will be hosted in Trondheim, Norway. This will be the biggest event in Norway since the World Championships in 2011, which mobilized the whole country.

  • Ons doel is om op minimaal één of twee afstanden mee te strijden voor de medailles. We hebben de wereld dit seizoen laten zien dat we capabel zijn en elke dag zullen trainen om onze doelen te bereiken, zegt Henrik Dønnestad, die in december op het podium stond tijdens de try-outrace op de circuits in Trondheim.

We zijn klaar om het de komende seizoenen op te nemen tegen de beste skiërs ter wereld in de strijd om medailles en overwinningen, en we weten dat we een voordeel hebben met Amacx als onze partner.

Team Swix

Meer blogs