Lachlan Morton wint UNBOUND

Triomf bij UNBOUND: Lachlan Morton Overwint 's Werelds Zwaarste Gravelrace

Jun 05, 2024

De sleutel tot het behouden van zijn uithoudingsvermogen was een consistente inname van koolhydraten. Lachlan had een schema van 100-120 gram koolhydraten per uur, bestaande uit een combinatie van producten uit de Amacx Turbo Line en Energy Line.

In de vroege uren van zaterdag 1 juni, net voor het ochtendgloren, verzamelden 4.000 wielrenners zich op de hoofdstraat van het rustige stadje Emporia, Kansas. Ze stonden klaar om deel te nemen aan een van de zwaarste gravelraces ter wereld: UNBOUND. Deze slopende race strekt zich uit over ongeveer 320 kilometer, met 3.700 meter hoogteverschil op wegen die meer geschikt zijn voor grote pick-up trucks dan voor fietsen. Wielrenners brengen meer dan tien uur in het zadel door, vechtend tegen stof en modder. Elke steen op het parcours vormt een risico op een lekke band, mechanische probleem, of erger, wat de uitdaging alleen maar groter maakt.

UNBOUND, vaak de "Hoogmis" van het gravelwielrennen genoemd, is als de Ronde van Vlaanderen voor wegwielrennen. Om te winnen, heb je buitengewoon uithoudingsvermogen, een onverwoestbare mentaliteit en veel geluk nodig. Dit jaar, in een spannende sprintfinish, behaalde Lachlan Morton van ons partner team, EF Pro Cycling, de overwinning. Met een recordtijd van negen uur, elf minuten en zevenenveertig seconden, markeerde het de snelste editie van UNBOUND in de geschiedenis.

Elk Detail Telt

"Alles moet perfect gaan," weet Lachlan Morton maar al te goed. Lachlan richtte zich al jaren op deze race, en zijn eerdere pogingen in Kansas eindigden met podiumsuccessen maar nooit op de hoogste trede. Tot deze keer betaalden al zijn training, voorbereiding en eerdere ervaringen zich uit in een triomfantelijke overwinning in de belangrijkste gravelrace van het wielrennen.

De Lange, Eenzame Rit

In tegenstelling tot wegwielrennen zijn renners in UNBOUND bijna volledig zelfvoorzienend. Er zijn slechts twee hulpposten langs de hele route waar wielrenners wielen kunnen wisselen en hun sportvoeding kunnen bijvullen. Verder staan ze voor lange, glooiende wegen door desolate landschappen. Om deze 320 kilometer op zo'n uitdagend terrein te overleven, is het essentieel om goed voorbereid te zijn, waaronder het hebben van een goed voedingsplan.

De sleutel tot het behouden van zijn uithoudingsvermogen was een consistente inname van koolhydraten. "Bij de start bracht ik 440 gram koolhydraten met me mee. Bij de eerste hulppost (112 km) vulde ik mijn voorraad aan met 470 gram en bij de tweede post (238 km) met 310 gram," legde Lachlan uit. De race ontwikkelde zich in het voordeel van Lachlan, wat uiteindelijk leidde tot de snelste UNBOUND-tijd ooit gereden. "Ik had gepland om 100-120 gram koolhydraten per uur te consumeren. Tijdens de race dronk ik echter naar dorst en voegde daar gels aan toe. Uiteindelijk consumeerde ik ongeveer 104 gram koolhydraten per uur en gebruikte ik een combinatie van producten uit de Amacx Turbo Line en Energy Line."

Upgrade Your Limits

Terugkijkend op zijn overwinning zei Lachlan: "Ik voel me dankbaar voor de rit die ik heb gehad. In de finale dacht ik bij mezelf dat het niet uitmaakt wat er gebeurt in deze sprint, ik ben echt blij met de manier waarop ik de race heb uitgevoerd en me erop heb voorbereid. Ik deed het op mijn eigen manier en bleef trouw aan de manier waarop ik graag rijd."

De prestatie van Lachlan Morton bij UNBOUND getuigt van de kracht van doorzettingsvermogen, voorbereiding en goede voeding. Zijn race benadrukt het belang van elk detail in een race van een dergelijke omvang, waar zelfs het kleinste element een significant verschil kan maken. Zoals Lachlan heeft aangetoond, is het met de juiste aanpak mogelijk om je grenzen te verleggen!

Meer blogs